Pluto duivel engelHerinner jij je die filmpjes van Disney nog waar Pluto een duiveltje en een engeltje op zijn schouders had die hem beiden probeerden te overtuigen om te doen wat zij wilden? Ik vind het nog steeds een mooie metafoor voor de overtuigingen die iedereen heeft. Zo’n stemmetje in je hoofd dat soms zegt: Je bent niet goed genoeg, een ander kan het beter, wie zit er op jou te wachten? En dan slaan de twijfels toe. Volledig onterecht natuurlijk, maar je hebt er wel mee te dealen. Hoe kom je los van die twijfels en leer je luisteren naar het engeltje op je schouder? Hier een paar tips die voor mij werken.

Geef ze een gezicht of een naam

Door de stemmen een naam te geven en/of er een beeld bij te bedenken, maak je die twee zichtbaar en kun je met ze in gesprek. Ook anderen doen dat, want op internet kwam ik al Harry en Pietje tegen. Die van mij heten Cruella (belemmerende overtuigingen) en Roos (intuïtie, wie je echt bent) overigens 😉

Neem afstand

Nu je die twee meelopers als het ware kunt zien, is het veel makkelijker om afstand te nemen en te kijken wat er gebeurt. Je kunt dan zien wat de Cruella’s van deze wereld je proberen wijs te maken.

Stel vragen aan jezelf

Vraag jezelf af of die nare gedachte jou helpt om je probleem op te lossen en of die gedachte eigenlijk wel waar is? Als je in de race bent voor een leuke opdracht en denkt ‘die andere kandidaat is vast veel beter’, helpt het jou dan om die opdracht te krijgen? Nou, dat lijkt me niet. En is die gedachte waar? Nee waarschijnlijk, want je bent juist gevraagd door die opdrachtgever voor je kwaliteiten. Door het beeld in je hoofd zo af te pellen helpt je ratio al mee om die nare gedachte weg te krijgen.

Laat Roos je helpen

En vergeet vooral Roos niet in te schakelen. Roos is je intuïtie, je ‘innerlijke kompas’. Zij kan een realistische, meer helpende gedachte aan je meegeven Als je bij jezelf blijft, dan maak je de keuzes die goed zijn voor jou en heb je vertrouwen in wat je doet. Dus negeer Cruella, want alles wat je aandacht geeft groeit. En focus je op Roos, dan volg je jouw eigen pad en kom je het beste tot je recht.

Maak van Roos een blijverdje

Hopelijk kom je met deze (en andere) tips al een heel eind. Het is verder vooral een kwestie van volhouden: bij een naar gevoel meteen denken ‘waar komt het vandaan’ en Roos inschakelen.

Dag Cruella, hallo Roos!