Ken je dat? Dat je even afstand moet nemen om het weer te laten borrelen en bruisen in je hoofd? Ik heb gemerkt dat het voor mij heel goed werkt om tussen twee opdrachten door even niets te doen. Lanterfanten, tijd voor de kids én – heel belangrijk – inspiratie opdoen door trainingen, congressen en workshops te vDubbelfrisolgen. Verfrissen noem ik dat. Begin dit jaar had ik weer zo’n heerlijk verfrissende periode.

Op een rijtje

Ik heb mijn kennis over gedrag, taal en gebruik van beeld verbreed en verdiept. En mijn facilitatorvaardigheden verder ontwikkeld. Ik ben voor mezelf op een rijtje aan het zetten hoe ik dit allemaal kan plaatsen en toepassen. En dat deel ik in deze en komende blogs.

Nachtje over slapen

Maar eerst nog even een uitstapje over waarom we juist door afstand te nemen weer geïnspireerd raken. En dat hoeft geen weken te duren, soms is een nachtje slapen al genoeg. De uitdrukking ‘er een nachtje over slapen’ komt daar vandaan. En ’s ochtends onder de douche krijg je vaak de beste ideeën.

Geheugen tot rust

In een artikel in De Volkskrant vertelt wetenschapper Carsten de Dreu daarover: “Om creatief te kunnen zijn, moeten tal van nieuwe verbindingen worden gelegd tussen delen van het geheugen. Dat gebeurt spontaan en vooral als we tot rust komen. Daar komt dus de douche om de hoek kijken: misschien wel de enige plek in huis en het enige tijdstip op de dag waar we even niet worden gebombardeerd met informatie.’

Ruimte voor verbindingen

Maar om een briljant idee te krijgen onder de douche moet je de dag ervoor waarschijnlijk toch lang hebben gepuzzeld, zegt De Dreu. ‘Na een dag hard denken, zit je brein overvol en zie je geen heldere oplossing meer. Als je afstand neemt, verdwijnt de irrelevante informatie en dan opeens ontstaat ruimte voor verbindingen tussen de relevante stukjes kennis.’

Goed spul

Dat het brein in de uren voor de ochtenddouche tot rust is gekomen, helpt mee. ‘Vlak na het opstaan is de harde schijf als het ware opgeschoond. Dan is de informatie die de verbindingen blokkeert, afgevoerd en is alleen goed spul over.’ Wetenschappers spreken ook wel over de ‘incubatietijd’ van ideeën: het antwoord zit al ergens in het hoofd maar kwam niet eerder door.

 

Kortom: verfris jezelf door afstand te nemen. En als je er ook nog bij doucht, dan ben je meteen Dubbelfriss.