Jij bent het waardIk heb vroeger geleerd dat het niet sjiek is om over geld te praten. Maar dat ga ik hier toch doen. Waarom? Omdat geld over veel meer gaat dan materiële zaken. Het gaat ook over waardering, betrokkenheid, zelfstandigheid. Dus: let’s talk about money!

Ik heb ooit een vriendin een coachingstraject cadeau gedaan. Ik vond het fijn om haar te kunnen helpen bij haar persoonlijke groei. En toch ga ik dit niet meer doen. Waarom? Ze bleek veel minder betrokken te zijn bij haar eigen traject dan andere, betalende klanten. Omdat ze niet had geïnvesteerd in geld, voelde ze zich minder geneigd om veel tijd en energie te investeren in het traject. Dat was echt een eyeopener voor me. Geld staat voor de waarde die mensen aan jou werk, dienst of product koppelen. Als je gevoelsmatig ergens een ‘offer’ voor moet brengen, dan hecht je daar blijkbaar veel meer waarde aan. Vraag daarom dus gewoon wat je waard bent!

Weet wat je waard bent

En daarmee raak ik bij veel vrouwen een gevoelige snaar. Want dan steken allerlei overtuigingen de kop op. ‘Kan ik dat wel vragen’, ‘Vinden ze me dan nog wel aardig’, ‘Straks denken ze nog dat ik alleen voor het geld ga’. En als dat gebeurt in een gesprek met een potentiële klant, dan doe je toch nog maar snel wat van de prijs af. Niet doen! Als jij dé oplossing biedt voor het probleem van de ander, dan is deze zeker bereid om daar een goede prijs voor te betalen. Door jezelf serieus te nemen zal de ander dat namelijk ook doen! Weet wat je waard bent en noem je prijs, zonder met je ogen te knipperen! (Dit geldt ook voor salarisonderhandelingen lady’s ;).

Is jouw overtuiging waar? Vraag het!

Tot slot nog een tip om je overtuiging over geld aan te pakken:

Stel vragen aan je geldovertuiging, dat zeurende stemmetje in je hoofd. Als het zegt ‘Ik ben het niet waard om dat bedrag te vragen’, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Wie zegt dat ik dat niet waard ben?
  • Is het waar ? Welk bewijs heb ik daarvoor?
  • Helpt deze overtuiging mij?
  • Wat heb ik tegen dat stemmetje te zeggen?

Houd jezelf niet langer tegen en kom in actie! Want alleen door te doen, kun je ervaren dat het wél kan en maak jij een volgende stap. En wordt het steeds makkelijker om te vragen wat je waard bent!