Ik doe mee aan de tekenvierdaagse. Een initiatief van de De Betekenaar, een bureau dat organisaties wil helpen om met beelden tot de kern te komen. Zodat je elkaar beter begrijpt en meer voor elkaar krijgt. En dat past natuurlijk helemaal in mijn straatje.

Beeld onthoud je beter

Beeld wordtWat mensen onthouden beeld, lezen, horen steeds belangrijker in communicatie. En dat is niet zo gek. Volgens deze infographics verwerkt je brein beelden 60.000 keer sneller dan tekst. Ook onthoud je beelden veel beter dan tekst: Je onthoudt 80% van wat je ziet en doet, tegenover 20% van wat je leest en 10% van wat je hoort. Hier het bijpassende plaatje, dat begrijp je veel sneller dan de vorige zin toch!

Met beeld begrijp je sneller

Verder helpt beeld bij het begrijpelijk maken van een onderwerp. Je hersenen interpreteren beelden sneller en leggen sneller verbanden tussen objecten. Een beeld kan daarom iets in één keer duidelijk maken. En dat is fijn. Voor de zender. Maar ook voor de ontvanger, die toch al zoveel prikkels te verwerken heeft.

Visual recording

In mijn werk sta ik steeds vaker voor een groep, bij een flip over. Om de kern van de zaak naar boven te halen. Om de belangrijkste punten samen te vatten of om verbanden en belangen weer te geven. Zo’n flap vol tekst oogt vol en nodigt vaak niet uit tot lezen. Daarom maken organisaties steeds vaker gebruik van iemand die een visueel verslag maakt van een bijeenkomst. Dat heeft visual recording.

Maar je kunt daar ook zelf mee aan de slag. Tijdens de tekenvierdaagse leer ik nu de basistechnieken. En ik kan meteen oefenen. Ik vind het heel leuk om te doen! Ik ben geen Rembrandt maar dat hoeft ook niet. Want als we elkaar hierdoor beter begrijpen én bijeenkomsten leuker worden, dan is mijn doel bereikt!

Ook meedoen? Kijk op www.begrijpendtekenen.nl