afbeelding oog
Als je aan een interimmer vraagt hoe hij aan zijn huidige opdracht komt, dan is het antwoord vaak: “Oh, via via” of “Ik ben weer terug gevraagd door iemand voor wie ik eerder heb gewerkt.” Het eigen netwerk is voor veel interim professionals en andere ondernemers dan ook de belangrijkste bron van opdrachten. Je relaties moet je koesteren dus. Maar hoe doe je dat?

Hieronder vijf tips die er voor zorgen dat mensen aan je denken als ze een kans voor je zien!

1. Vertel wat je doet en waar je naar op zoek bent
Weten mensen uit jouw directe persoonlijke netwerk wat jij precies doet? Vaak is dit niet zo. En dat is zonde, want zo loop je misschien net een introductie met een interessant contact mis. Vertel daarom jouw buren, familie en vrienden als je ze weer eens spreekt over wat je werk inhoudt en waarom je daar zo enthousiast over bent. Zonder in ellenlange verhalen over je werk te verzanden natuurlijk. Het moet wel leuk blijven. En informeer hen als je weer op zoek bent naar een nieuwe klus. Mensen die dicht bij je staan, helpen je meestal graag!

2. Netwerken is geven
Denk bij het netwerken aan wat jij voor de ander kan betekenen. Netwerken is tweerichtingsverkeer. Zie jij aanknopingspunten of kom je interessante informatie tegen? Deel die dan! Blogs op je website kun je bijvoorbeeld nog apart naar mensen sturen, als je weet dat het onderwerp hen interesseert. Of maak een lunchafspraak om iemand bij te praten.

3. Deel je netwerk
Heb jij iemand in je netwerk waar jij vertrouwen in hebt en die interessant kan zijn voor de ander? Breng hen met elkaar in contact. Spontaan. Of wanneer een ex-opdrachtgever jou vraagt of je iemand kent voor een opdracht of baan. Zo help je twee mensen verder en een volgende keer denken ze misschien aan jou.

4. Houd het oprecht
Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Als netwerken een ‘kunstje’ wordt, dan prikken mensen daar zo doorheen. Toon oprechte interesse in de ander. Praat niet alleen, maar stel vragen en luister! Zo weet je ook hoe je de ander het beste kunt helpen. Als iemand iets heeft verteld over wat hem of haar bezighoudt, kom er daarna dan op terug. Door bijvoorbeeld een artikel dat je tegenkomt door te sturen of, als het om iets persoonlijks gaat, even te bellen of een berichtje te sturen. En als je het niet allemaal kunt onthouden: schrijf het op! LinkedIn is daar heel handig voor, maar Xcel, een schriftje of een andere manier die voor jou werkt is natuurlijk ook goed. Het lijkt misschien wat minder spontaan, als de intentie maar oprecht is. Je schrijft verjaardagen van vrienden of familie toch ook op omdat je hen niet wil vergeten!

5. Maak het leuk
Misschien denk je: pff, dat kost veel te veel tijd. Tja, als je netwerken alleen ziet als iets wat tijd kost, dan ben je niet geneigd om er actief mee aan de slag te gaan. Maar als je netwerken ziet als een mogelijkheid om leuke gesprekken te voeren, anderen te helpen en zelf verder te groeien, dan wordt het leuk! En het hoeft niet veel tijd te kosten. Een interessant artikel op internet is zo doorgestuurd, gebruik je reistijd om te bellen, etc.

Heb jij nog andere tips voor het onderhouden van je netwerk? Fijn als je ze hieronder wilt delen!